210-9844880, 6942291212


Τι είναι τα τριγλυκερίδια;

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα από τα βασικά λιπίδια που βρίσκονται στα τρόφιμα και τελικά αποθηκεύονται ως λίπος στο σώμα. Περιέχουν γλυκερόλη, η οποία είναι μία αλκοόλη, που δρα ως ραχοκοκαλιά προσαρτώντας 3 λιπαρά οξέα.

Το όχημα μεταφοράς των τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι κυρίως τα χυλομικρά και η VLDL (πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη). Τα χυλομικρά αποτελούνται κυρίως από τριγλυκερίδια, πρωτεΐνη και λιγότερο από χοληστερίνη. Η VLDL μοιάζει με το χυλομικρό αλλά περιέχει λιγότερα τριγλυκερίδια.

Τα τριγλυκερίδια του λίπους των τροφών διασπώνται στο έντερο και στη συνέχεια μεταφέρονται με τα χυλομικρά στην περιφέρεια, όπου υφίστανται εκτενή επεξεργασία πριν φτάσουν στο ήπαρ. Συγκεκριμένα αποδίδουν ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα οποία είτε χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας είτε αποθηκεύονται ως λίπος. Τα υπολείμματα των χυλομικρών απομακρύνονται από το ήπαρ, με αποτέλεσμα στο φυσιολογικό άτομο εντός δώδεκα ωρών από την λήψη τροφής, ελάχιστα χυλομικρά και υπολείμματα να υπάρχουν στην κυκλοφορία. Το ήπαρ ενσωματώνει λιπαρά οξέα σε τριγλυκερίδια και στη συνέχεια παράγει VLDL, την οποία απελευθερώνει στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια της VLDL, υφίστανται ανάλογη επεξεργασία με τα χυλομικρά στην περιφέρεια. Ένα μέρος των τριγλυκεριδίων της VLDL και των χυλομικρών, προσλαμβάνεται από την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη HDL, που ευθύνεται για την αντίστροφη μεταφορά του λίπους από την περιφέρεια στο ήπαρ.
   Pin it
 

Λίγα Λόγια

Ο καρδιολόγος Βασίλειος Παναγιωτίδης προσφέρει διάγνωση και θεραπεία, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Το περιβάλλον του ιατρείου, στο Παλαιό Φάληρο, είναι φιλικό και άνετο προς τον ασθενή, διαθέτοντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Ο ιατρός καρδιολόγος καλύπτει ολόκληρο το νομό Αττικής, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Προαστίων. Παρέχεται δυνατότητα κατ’ οίκον επισκέψεων κατόπιν συνεννόησης και ανά περίσταση.

Δείτε στο Χάρτη

Επικοινωνία

 • Διεύθυνση
  Αρτέμιδος 60, Παλαιό Φάληρο
 • Σταθερό:
  210-9844880
 • Κινητό:
  6942291212
 • E-MAIL ADDRESSES:
  info@vpanagiotidis.gr